Ostatnie wydarzenia z kalendarium historycznego

Naczynia ceramiczne wyznacznikiem diety Krzyżaków

Naczynia ceramiczne wyznacznikiem diety Krzyżaków

Fragmenty naczyń ceramicznych odkrytych w Przezmarku w województwie pomorskim wiele mówią o krzyżackiej diecie sprzed 500 lat. Dzięki odkrytym cząstkom naczyń wiemy, że Krzyżacy swoje potrawy gotowali, a dania składały się przede wszystkim z mięsa oraz warzyw.

W pierwszej połowie XIV wieku Krzyżacy wznieśli zamek w Przezmarku. Jego losy były burzliwe, między innymi kilka razy był zajmowany przez wojska polskie, jednak definitywnie wracał w ręce swych gospodarzy.

Ostatnie trzy lata badań archeologicznych na terenie zamku przyniosły badaczom wiele cennych informacji. Archeolodzy bowiem odkryli w Przezmarku setki fragmentów naczyń ceramicznych, nad którymi pracowali pod kątem obecności na nich tłuszczów.

Kierownikiem badań jest doktorantka Instytutu Archeologii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego – Katarzyna Zdeb. Według niej, oraz jej współpracowników, Krzyżacy swoje potrawy głównie gotowali, a dania przygotowywano z warzyw oraz mięsa krów, czy jeleni. Ciekawym odkryciem jest także fakt, że Krzyżacy praktycznie wcale nie przyrządzali potraw rybnych, mimo bliskiego sąsiedztwa z jeziorem.

Analitykiem chemicznym, który przeprowadzał badania naczyń był Maciej Sierakowski. Analiza tego typu jest niezwykle rzadkim zjawiskiem, ponieważ badania wymagają specjalistycznego sprzętu. W tym wypadku skorzystano z chromatografii gazowej sprzężonej ze spektometrią mas.

Według badaczki analizowanie tłuszczów zwierzęcych znajdujących się na naczyniach jest możliwe jedynie dzięki wysokiej temperaturze, którą uzyskuje się podczas gotowania, dlatego tylko ceramiki tego typu są brane pod uwagę.

Badania archeologiczne dowodzą, że naczynia, które przeanalizowano pochodzą z latryn zamkowych. Fragmenty ceramiki udało się odnaleźć podczas wykopalisk prowadzonych wewnątrz zamku w 2017 oraz 2018 roku przez Magdalenę Żurek z Instytutu Archeologii UKSW. Na naczynia natknięto się podczas badań archeologicznych, których celem było odnalezienie pozostałości po jednej z wież zamku wysokiego.

Mimo niezwykle niesprzyjającego środowiska i czasu naczynia nie utraciły tłuszczów zwierzęcych,
które w nich gotowano.

Źródło: naukawpolsce.pap.pl
Fot. Wikimedia Commons

Karolina Charchowska

Partnerzy



Przewiń do góry