Zbadano 100-letnie piwo

Zbadano 100-letnie piwo: trzy lata temu w Czechach odkryto trzy butelki piwa z okresu I wojny światowej. Poddano je badaniom i dowiedziano się, jaką ewolucję przeszedł ten napój.

W Zahilnichach na Morawach odkryto przeszło 100-letnie butelki piwa. Choć nie nadają się już do wypicia, to dla badaczy stanowią ważną wartość. Dwie ze znalezionych butelek były zanieczyszczone, a piwo w trzeciej samoistnie się zestarzało.

Okazało się, że znalezione butelki to lagery trzymane w piwnicy w okresie I wojny światowej. Jak podali badacze, najsilniejsze piwo ma 10.4 % alkoholu, jest jasnobrązowe i gorzkie, daje się także wyczuć lekko owocowy zapach. Drugie zawierało 10,3 stopnia w skali Plato ekstraktu, jest jasne i pachnie siarkowo-fekalnie. Trzecie, najsłabsze ma 7,6 % alkoholu i jest to piwo ciemne, podobne do belgijskiego Lambica.

Piwa poddano eksperymencie porównawczym, na podstawie którego wysunięto wniosek, że dawniej piwa były mocniejsze i mniej gorzkie. Zawierały także więcej cynku, żelaza, miedzi i manganu.

Źródła: tvp.info, wmeritum.pl

Fot.: Brewing Institute, Prague

Agnieszka Popiak

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*